Kratkotrajno delo družinskih članov

Oseba, ki svojega družinskega člana prosi za pomoč preko instituta kratkotrajnega dela, mora voditi evidenco o delu, ki je opravljeno in o o sebi, ki ga je opravila. Zakon določa, da mora evidenco delavec podpisati dnevno, ob začetku in zaključku opravljanja dela. Za namene evidence mora delodajalec zbrati in zabeležiti naslednje podatke:

--> osebno ime, naslov, davčno številko osebe, ki opravlja kratkotrajno delo,
--> uro začetka in zaključka opravljanja kratkotrajnega dela, kot jo je potrdila oseba, ki opravlja kratkotrajno delo, po dnevih
--> skupno število opravljenega kratkotrajnega dela na mesečni ravni.

Kratkotrajno delo
ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

Delodajalec mora evidenco hraniti še dve leti po prenehanju opravljanja dela s strani družinskega člana. Vodenje evidence je obvezno, opustitev pa se kaznuje z globo od 1.200 do 2.500 evrov.

Prijava v zavarovanje
Oseba, ki bo opravljala kratkotrajno delo, mora biti zavarovana za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Delodajalec mora na ZZZS ali preko SPOT točke oddati izpolnjen obrazec M12 in plačati prispevek za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Pavšalni prispevek za leto 2018 znaša 4,86 evrov in se plačuje mesečno.

Do 1.1.2015 se je od delodajalca zahtevala tudi prijava kratkotrajnega dela na upravni enoti, sedaj pa to več ni potrebno, saj je za vodenje evidence o opravljenjem delu zadolžen sam.

Pozor pri izdajanju računov
Če bo družinski član pomagal pri delih, ki vključujejo izdajanje računov, mora biti prijavljen v blagajno. To pomeni, da za izdajo računa potrebuje svojo oznako, ki je povezana z njegovo davčno številko.

VIR: Lastni viri, Mladi podjetnik


Natisni   E-naslov