Kdaj gre za regres za letni dopust in kdaj ne

Davčni organ je s prenovljenim pojasnilom Dohodek iz zaposlitve, Regres za letni dopust – Podrobnejši opis (1. izdaja, julij 2019) dopolnil razlago o tem, ali gre lahko za regres za letni dopust tudi takrat, ko je izplačan po zakonskem roku.

Pojasnil je, da je treba razlikovati med pravico do izplačila regresa za letni dopust in časom njegovega dejanskega izplačila. Za presojo o tem, ali se posamezno izplačilo lahko obravnava kot regres za letni dopust, je ključna določitev pravice do izplačila regresa za letni dopust, ki mora biti določena v skladu z delovnopravno zakonodajo.

Po mnenju Fursa mora biti ta pravica določena v okviru zakonskega roka za dejansko izplačilo regresa za letni dopust. Dohodek, za katerega se trdi, da je regres za letni dopust, pravica pa je bila določena v nasprotju z delovnopravno zakonodajo (po zakonskem roku za izplačilo regresa za letni dopust), se po mnenju Fursa ne more obravnavati kot regres za letni dopust. To velja ne glede na to, kdaj je bil akt, s katerim se določi pravica, izdan (ali v zakonskem roku ali po njem). Če pa je pravica do tega dohodka določena v skladu z delovnopravno zakonodajo (v okviru zakonskega roka za izplačilo regresa za letni dopust) in je zgolj dejansko izplačilo izvedeno z zamudo glede na dogovorjeni rok izplačila, se dohodek za davčne namene obravnava kot regres za letni dopust.

VIR: Furs


Natisni   E-naslov