Načrtovanje družinskega proračuna

Danes se družine srečujejo z zahtevnimi finančnimi izzivi. S svojimi prihodki, ki so pač kakršnikoli že so, morajo poskrbeti za precejšnji spisek dnevnih aktivnosti (prehranjevanje, nega, aktivnosti otrok itd.) in tudi dolgoročnejše izzive, kot so zagotovitev bivalnega prostora, šolanje otrok, varna starost.
Torej načrtno upravljanje s financami, tako kot v podjetju, je bistveno tudi doma.


Na videz se mogoče domače finance ne morejo primerjati s poslovnimi, v samem bistvu pa imajo kar nekaj skupnih stvari. Izpostavili bi eno bistveno in to so stroški. Ni jih malo teh, ki trdijo, da je uspešno vodenje družinskih financ še zahtevnejše, kot pa vodenje financ v podjetju. Na nek način bo mogoče lahko tej tezi tudi pritrdili, tudi zaradi tega, ker imate v podjetju na voljo strokovno pomoč, računovodjo ali računovodski servis, doma pa ste nemalokrat prepuščeni sami sebi oz. krogu družine. Pa še en dejavnik je, ki lahko bistveno poslabša vodenje družinskega proračuna in to so čustva. Čustva, ljubezen, veselje … so sicer zelo pozitivna občutja, ob nekontroliranem vpletanju v finance pa lahko prinesejo zelo, zelo katastrofalne posledice za vašo družino.
Torej, na nek način se družinske in poslovne finance po svojih značilnosti prepletajo, po drugi plati pa imajo spet vsaka svoje specifike.

Za podjetnike :
Prednosti in slabosti zunanjega računovodstva
Računovodstvo v družinskih podjetjih



Spremljanje stroškov
Prvi korak pri vodenju družinska proračuna je spremljanje stroškov. Postopek, ki sicer zahteva nekaj potrpežljivosti in doslednosti, ampak  je po svojih funkciji enostaven.  Dovolj bo že list papirja, računalniški program Excel ali pa prilagojena programska oprema, ki jo najdete na spletu.  Stroške, tako tiste stalne, kot tiste, ki jih ne planirate, je potrebno zapisati in paziti, da so nižji od vseh prihodkov, ki jih pričakujete.
Predlagamo, da si vse stroške porazdelite po skupinah, kot so : hrana, oblačila, stroški bivalnega prostora, telefonija-internet-tv, stroški higiene, stroški prevoza, osnovni stroški otrok, šolanje, aktivnosti otrok, varčevanje, obdarovanja, »za dušo«, … pravzaprav si skupine oblikujete poljubno, vendar ne pozabite, da področje kjer porabljate večje vsote uvrstite v svojo posebno skupino.
Šele z dobro razporeditvijo in seveda tudi evidentiranjem stroškov boste zares videli koliko vas posamezno področje stane in ali si ga lahko privoščite oz. ali morate področje prilagoditi.


Načrtovanje družinskega proračuna
Že kaj hitro, že po mesecu ali dveh bo vaša osnova postavljena. Prihaja seznanitev z realnostjo, včasih tudi streznitev. Na drugo stran tabele je potrebno postaviti vaše prihodke. Nemalokrat v prvem trenutku občutite paniko ali strah, saj iz izkušenj sodeč veliko nas ob tem koraku ugotovi, da veliko več troši, kot pa si lahko privošči.
Prvo pravilo: Brez panike! Če ste lahko preživeli do danes, boste še naprej. Zavedajte pa se, da boste z uravnoteženjem živeli bolje, z manj stresa in varneje.
Zatopite se v stroškovni del in najdite področja kjer porabite največ, tam je skoraj zagotovo tudi največ možnosti za prihranek.
Podite pozorni na področja, kjer so še bolj prisotna čustva, predvsem bo zagotovo zanimivo spremljanje področja vzgoje otrok. Na tem mestu bomo naredili piko, pa si odgovorite sami  
J.
Seveda pa vseeno ne pozabite, da vam otroci prinašajo veselje, srečne trenutke, seveda pa tudi davčne olajšave in otroške doklade
J.
Obenem pa je pomembno tudi otroke pričet čim prej vzgajati v duhu zavedanja, da se pač vsega ne da kupiti.

Sam sem nekoč ob neki priložnosti svetoval visoko izobraženi osebi, kjer so njeni prihodki tik pred upokojitvijo kar precej presegali 4000 EUR / neto. Ko pa je ta oseba dobila plačilno listo, je na njej ostalo zgolj nekaj več, kot je tedaj dovoljevala minimalna plača. Ostalo so bile izvršbe za stroške nadstandarda, zaradi plačilne nesposobnosti že tudi osnovni stroški (komunala, …) in krediti. Ta oseba se kljub preko 40 let delovne dobe ni zmogla upokojiti.
Ob pregledu stroškov smo našli ogromno naročnin na strokovne revije, ki niso bile nikdar niti odprte, nešteto telefonskih naročnin, ki se niso uporabljale in so se uporabljale zgolj za nakup najnovejših aparatov po subvencionirani ceni, članstva v raznih klub, kjer moraš mesečno  obvezno opraviti nakup (knjige, …)… Teh stroškov je bilo preko 1000 EUR, torej za stvari, ki jih ta oseba ni niti »povohala«, verjetno niti videla.

Torej s primerno prerazporeditvijo boste lahko hitro ugotovili, koliko vas stanejo osnovni stroški, koliko pa nadstandard in temu primerno se boste lahko pričeli s tem pomembnim življenjskim področjem ukvarjati.

Načrtovanje družinskega proračuna ni samo boj za preživetje, je tudi priložnost, da razmislimo o načinu svojega življenja, tudi svojih in družinskih vrednotah, odnosu do družine, prijateljev, družbe in skupnosti.

 

Vir: Lastni viri : Hinko Kašnik, Pristar d.o.o.

#starko #pristarzadružine #pristarzanajmlajše


Natisni   E-naslov