Računovodstvo v družinskih podjetjih

V Sloveniji je približno 90 odstotkov podjetij malih in srednjih, med njimi je dobrih 80 odstotkov družinskih. V Evropi je malih in srednjih podjetij skoraj 99 odstotkov, delež družinskih med njimi je podoben kot v Sloveniji.

Družinska podjetja se od tistih, ki niso v lasti družin, razlikujejo po več značilnostih, imajo slabosti, a tudi številne prednosti. Večina podjetij te prednosti izkorišča nevede, kar pa lahko povzroči tudi težave in nove slabosti.

 

PRIPOROČAMO:

--> Družinska podjetja, izkoristite svoje prednosti!
-
-> Družinsko podjetništvo

Sami podjetniki poudarjajo, da so glavna prednost družinskih podjetij njihove osebnostne značilnosti, predvsem vztrajnost in delavnost. Za mala družinska podjetja je osebno poznanstvo s poslovnimi partnerji lahko odločilna prednost, saj biznis ne sloni na pogodbah, ampak na dobrih poslovnih in osebnih odnosih.
Tržne niše se nenehno pojavljajo. Velika podjetja jih niso zmožna zapolnjevati, saj so toga. Mala družinska podjetja pa te niše hitro prepoznajo in se jim lahko prilagodijo. V družinskem podjetju  se lahko odločajo zelo hitro, poiščejo dejstva, se seznanijo z njimi in se odločijo, brez pisanja obrazložitev upravi, čakanja na kolegije in podpise.
Iz vsega navedenega pa bi lahko sklepali, da je enostavno imenovati novega šefa, ko pride čas za to in seveda, da finance nikoli niso problem.  Pa je res tako ?

PRIPOROČAMO:
--> Družinsko podjetnišvo - Zakaj odlašanje s prenosom na naslednika?
--> Kako prenesti družinsko podjetje na novo generacijo
--> Velika in zrela družinska podjetja v povprečju rastejo hitreje kot nedružinska in so finančno uspešnejša. Kaj svetujejo?

Za napredek je pomembno, da vsi »veslamo v isto smer«, tudi če občasno nekateri vlagajo več in drugi manj moči ali če nam kdaj moči tudi poidejo.


RAČUNOVODSTVO ZA DRUŽINSKA PODJETJA

V sled vsem naštetim prednostim in trudu vseh družinskih članov lahko ugotavljamo, da so tudi računovodsko – finančne storitve nemalokrat ostale ob domačem ognjišču. Iz izkušenj in v sled hitremu napredku in razvoju sodeč pa je smiselno razmisliti o tem, da se področje financ prepusti zunanjemu računovodskemu servisu, ki lahko način sodelovanja in dela strokovno prilagodi specifičnemu družinskemu podjetjuPrednosti in slabosti zunanjega računovodstva

Finance so vedno in povsod posredi. Priznamo ali ne, nenazadnje vsi oz. vsaj večina delamo za denar. V družinskem podjetju pa vlada posebna energija, tudi čustva, kar pa za finance ni vedno dobro in to je prvi del odgovora na vprašanje Zakaj družinska podjetja bilanc ne bi smela zapostavljati.

PRIPOROČAMO:
Ali družinsko podjetje potrebuje svetovalca – in kakšnega?   

V podjetju Pristar d.o.o. smo Vam na voljo, da opravimo analizo podjetja, specifik in na osnovi tega pripravimo predlog svetovanja in sodelovanja vašemu družinskemu podjetju

Pokličite 070 351 196 in se naročite na kavo z mlekom ali čaj ob katerem nas boste spoznali, ter dobili prve informacije, kako se situacije v vašem podjetju lotiti. Brez obveznosti - Družinsko podjetništvo.



 


Natisni   E-naslov