Sovič in Tamše za izhod iz težkih časov stavita na trdo delo, spoštovanje in pozitivno razmišljanje

Izmenjava znanj, sodelovanje, medsebojna pomoč in še kaj so zelo pomembni dejavniki, ki bodo v teh, za gospodarstvo in človeštvo, težkih časih pomagali, da bo kar se da hitro, spet vse OK. Pa zagotovo svet ne bo več takšen kot je bil, lahko pa postane še lepši in bolj pravičen. Čisto vse je odvisno od nas vseh. V zadnjih tednih opažamo, da smo ljudje željni pomagati sočloveku, sosedu, tudi neznancu, še posebej pa  je množično opaziti, da si želimo zopet delati in biti sosed sosedu. 


NE SPREGLEJTE:  
--> VIBER skupina z aktualnimi informacijami --> https://bit.ly/2JLdi0B
--> Vedno ažurne in aktualne informacije --> https://bit.ly/3dpowWn
--> 24/7 osebno chat svetovanje preko VIBER / WhastApp --> http://bit.ly/3dbeFD9


V času karantene zaradi že poznanih razlogov smo v podjetju Pristar pripravili zanimiv pogovor med dvema vrhunskima športnima trenerjema, Sebastjanom Sovičem in Brankom Tamšetom ter našim voditeljem Urošem Kotnikom na temo kvalitet in specifik športa, ki jih lahko v teh težkih časih za gospodarstvo preslikamo iz vrhunskega športa v gospodarstvo, zato da bomo lahko podjetniki lažje našli pravilno pot iz tega obdobja polnega izzivov. 

Zagotovo gre za dva vrhunska športna strokovnjaka, ki pa sta tudi že dokazani in pozitivni osebnosti, vseeno pa vsak svoj, karakterno drugačen tip človeka z značilnostmi, ki ju delajo prepoznavna in zaradi vsega skupaj tudi uspešna.

Oba sta, kot tudi mnogo podjetnikov, ki so bili na pogovoru prisotni preko video povezave, v tem času v karanteni in izkoriščata čas za druženje z družino, za mnoga opravila, ki so bila prej neopravljena zaradi pomanjkanja časa. Vsekakor pa se oba strinjata, kar boste verjetno prikimali tudi tisti v podjetjih, da je ta čas zelo pomembno, da ne pozabimo nase, torej najprej za svojo psihično in fizično zdravje, športno udejstvovanje. Oba tudi ugotavljata, da je zelo pomembno, da ta čas izkoristimo za dodatna izobraževanja, iskanja novih idej, poslovnih priložnosti in se vsi skupaj pripravljamo na čas po tem.

V samem začetku pogovora smo želeli slišati njuno mnenje o kolegu, sogovorniku in s tem prikazati osnovne lastnosti, ki so za uspeh potrebne skozi oči naših prijateljev in ljudi, ki nas dobro poznajo. Branko in Sebastjan se zagotovo poznata dobro, saj sta prijatelja in soigralca že od malih nog, kar se je v razgovoru opazilo, vseeno pa imata zaradi različnih osebnosti tudi nekoliko različne poglede na posamične situacije.

Branko meni, da je Sebastjan v svojem poslu uspešen zaradi tega, ker je v prvi vrsti vrhunski profesionalec in delavec. Krasi ga vzorno družinsko življenje in visoki človeški standardi in z vsemi, ki jih spusti blizu vzpostavi odnos, za katerega bi dal človek »roko v ogenj«.  Sebastjan pa za Branka pravi, da je trener in človek, ki se izredno rad veliko uči, je zmeraj poln idej in duhovit. Prav tako Sebastjan meni, da je Branko uspešen tudi zaradi tega, ker je v svoje delo zaljubljen, svoj čas je v Rdeči dvorani preživel več časa kot doma, ker je ambiciozen in ker pozitivno voljo prenaša iz družine in na družino.

Kar nekaj zanimivih lastnostni sta oba naštela, ki jih lahko zagotovo iz športa prenesemo v svoja podjetja in bodo prej ali kasneje zagotovo prinesla pozitivne učinke. Še posebej pa ne pozabimo na to, kar v svojih odgovorih opozarjata oba, to je družina in pomembnost urejenega družinskega življenja za uspešnost v življenju.

Sogovornika sta se dotaknila tudi sreče. Zelo zanimiva tema o kateri bi lahko govorili eno celotno oddajo in še več, pa verjetno pravega odgovora ne bi dobili. Vseeno pa sta oba sogovornika navedla kar nekaj zanimivih iztočnic, ki so uporabne tako v zasebnem, kot poslovnem življenju. Branko pravi, da je sreča sicer pomembna, ampak za uspeh krepko na zadnjem mestu. Sam prisega na tri, zanj, zelo pomembne faktorje in sicer: delo, delo in delo, hkrati pa dodaja, da je za dolgoročen uspeh izjemnega pomena, da ima vsakdo razvito in začrtano svojo pravo pot, svojo vizijo v katero verjame in seveda razvite delovne navade, pozitiven karakter in razmišljanje. Sebastjan pa svoje videnje začenja z druge strani in pravi, da sta sreča in zdravje vedno potrebna, k temu pa dodaja, da je srečo potrebno znati izzvati na poti do ciljev, ki si jih znaš pravilno postaviti in jim slediti v dobrem in slabem. Sam meni, da je poleg delavnosti izredno pomembna lastnost človeka, vztrajnost z dodatkom poguma in odločnosti, ter sposobnost, da se znamo v pravem trenutku odločiti pravilno.
Verjetno se strinjate, da smo lahko tudi v tem delu odgovorov našli nekaj zanimivih odgovorov in lastnosti, ki jih lahko opazimo med uspešnimi podjetniki in poslovneži.

Oba sogovornika ugotavljata, da je v ekipah, tako športnih kot poslovnih, zelo pomembno, da v njih prevladujejo različni karakterji. Vsekakor pa oba sama dajeta prednost tistim, ki jim več pomeni delo, odrekanje in celoten tim, kot pa izven serijskim talentom in kvalitetnim individualistom. Zagotovo so v vsakem timu potrebni tudi ti zadnji, vendar je izredno pomembno, da dober trener oz. vodja najde pravi način, da kljub različnim človeškim lastnostim in specifikam tim uigra na »enake note«. Izredno pomembno je po besedah obeh sogovornikov, da trener oz. vodja živi z ekipo in zna razbijati monotonost, hkrati pa pripraviti ekipo, da sledi skupnim začrtanim ciljem, viziji in strategiji.  Oba poudarjata, da je hierarhija in jasna razdelitev vlog izredno pomembna, a vseeno mora dober vodja najti primeren način komunikacije tako za celoto, kot tudi za vsakega posameznika z njegovimi dobrimi in manj dobrimi lastnostmi. Sama ocenjujeta kot veliko napako »COPY/PASTE« vodenje, ampak prisegata na individualni pristop.
V sled zapisanim se oba strinjata, da je izredno pomembna kvaliteta vodje, da zna ob iskanju kvalitetne rešitve presenetiti tudi sam sebe.

Sama sta odlična trenerja in vodje, smo pa vseeno želeli izvedeti zakaj sama menita, da je tako. Oba sta poznana tudi po kvalitetnem delu z mladimi, poznano je dejstvo, da sta oba delovala in imata izkušnje z praktično vsemi kategorijami otrok v mlajših selekcijah. Temu za svoj uspeh na področju članskih ekip pripisujete velik pomen. Oba menita, da sta s tem, ko otroke že od najmanjših let učita, najprej ljubezni in veselja do športa, kasneje pa pravilnih osnov napredujeta in se dodatno izobražujeta tudi sama. Branko dodaja, da je preskakovanje nesprejemljivo in dobrega trenerja naredi zelo dobrega to, da se kali pri delu z mlajšimi selekcijami.  Sebastjan k temu dodaja, da je pomembno, da se otroci naučijo osnove pravih odnosov tako na igrišču, kot tudi izven njega in, da takšen način vzljubijo, pa jim bo zagotovo veliko lažje pri vseh izzivih, ki jih prinaša življenje. Oba poudarjata, da je izredno pomembno, da pri delu uživaš in ti ni žal dodatnega časa, ki ga posel zahteva.

Vprašanje za vas pa je? Kako pa dobrega vodja oz. managerja vidite bralci članka? Je tisti, ki ima izkušnje iz proizvodnje, trgovine, lokala itd. lahko potem zaradi tega boljši vodja oz. direktor ?

Proti koncu oba še enkrat poudarjata, da je kljub temu, da oba delujeta v ekipnem športu, kjer veljajo posebne zakonitosti, izredno pomembno, da ekipa, kot tudi verjetno tudi tim v gospodarstvu zna raznoliko razmišljati, si hitro izmenjavati kvalitetne in kratke informacije in odstopati od enoličnega razmišljanja, hkrati pa ostati v okviru zastavljenega sistema. Oba se strinjata, da je delo trenerja skupek odločitev, tudi napačnih, je pa zelo važno, da je končni saldo teh odločitev pozitiven. Trener in tudi vodja mora biti v ključnih trenutkih zbran in tisti, ki prevzame odgovornost tudi ko z glavo skozi zid ne gre.

Kljub temu, da smo skozi intervju in članek ugotovili, da za uspešnost v športu in gospodarstvu lahko potegnemo kar nekaj vzporednic pa oba poudarjata, da se športa in gospodarstva ne da primerjati kar tako enoznačno. Branko poudarja, da je celoten sistem, ki ga imajo na voljo športne ekipe ter dnevna raznolikost, ki onemogoča, da bi delo postajalo monotono zagotovo prednost športa in iz tega se lahko učimo tudi v gospodarstvu.  Sebastjan dodaja, da ni uspeh to, da si premagal nekoga, ki je naredil napako, ampak je uspeh to, da si bil sam toliko boljši od njega in ga premagal s svojim delom in kvaliteto.
Vsekakor pa je sposobnost razmišljanja dveh ali treh korakov naprej izredno pomembno, tako na športnem kot tudi gospodarskem področju, s tem se strinjata oba sogovornika.

Za konec oba sogovornika poudarjata, da nobena lovorika in zmaga ni vredna tega, da na koncu vsega ostaneš človek ter pravita, da je za uspeh izredno pomembno, da po svetu hodimo odprtih oči, se pogovarjamo, poslušamo in slišimo ter cenimo vsakega in spoštujemo izkušnjo vsakogar. Čisto za konec pa še vedno velja: Tam kjer je volja – tam je pot.


FOTO: PPD Zagreb, ŠD Šport, RK Slovenj Gradec 2011

 

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo


POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
--> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
--> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

 


Natisni   E-naslov